Lydnad

Vad är lydnad?

”I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.

Lydnad är någonting viktigt för hunden och dess möjlighet till frihet och utveckling. Lydnad finns i olika former både som vardagslydnad och tävlingslydnad inom flera grenar. Ekipage som gillar lydnad gillar utmaningar och att få se sin förmåga prövas i hur långt de kan nå.

Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använd sitt huvud till problemlösning.” Svenska Brukshundklubbens hemsida

På Ungdoms SM 2016 kommer lydnaden arrangeras av Stockholms Hundungdom. 

Klasser och upplägg

Under U-SM kommer samtliga klasser att anordnas och i samtliga klasser kommer en Ungdomsmästare att utses.

Lydnaden kommer gå både lördag och söndag. På söndagen kommer ekipagen starta i omvänd startordning, vilket innebär att de med bäst resultat kommer att starta sist.

Information om funktionärer och domare kommer så snart dessa är klara.

Annonser