Freestyle & Heelwork to Music

Vad är freestyle och heelwork to music?

”I freestyle utför föraren tillsammans med sin hund ett fritt utformat lydnadsprogram till musik. I programmet bedöms i tre kategorier: Utförande, Programmets planering och kvalitet, och Tolkning av musik. Stor vikt läggs i bedömningen av valet av rörelser i förhållande till hund och hur programmet har anpassats till musiken. Hundens och förarens rörelser ska tillsammans bilda en tilltalande helhet.

Då programmet utformas helt av föraren och rörelserna väljs helt fritt, kan olika program se mycket olika ut. En freestylehund lär sig ofta väldigt många olika moment och lär sig dessutom att arbeta uppmärksamt genom ett helt program och att följa förarens minsta vink för att få rörelserna rätt till musiken.

I heelwork to music gäller det samma som för freestyle med den skillnaden att hunden ska ha fasta positioner. Här går det alltså inte att hitta på egna rörelser utan man håller sig till de tio positioner som står i regelverket. Utifrån en eller fler av dessa skapar man fritt ett program.

I bedömningen av programmet i sin helhet ligger hur väl de valda positionerna utförs och hur smidiga och snygga övergångarna mellan dessa är.” Svenska Hundfreestyleklubben

På Ungdoms SM 2016 kommer freestylen och heelworken to music arrangeras av Skarpnäck Hundungdom.

Klasser och upplägg

Under U-SM kommer samtliga klasser att anordnas och i samtliga klasser kommer en Ungdomsmästare att utses.

Freestylen och HtM kommer gå under lördag eftermiddag.

Information om funktionärer och domare kommer så snart dessa är klara.

Annonser